Fortitudo

Udviklingsforløb for 11-15 årige
Jeg har netop sat Fortitudo i søen. Og så var planen at jeg lige vil lave et videoklip og fortælle hvad forløbet går ud på, da det går op for mig, da jeg skal snakke for kameraet,  at 'Fortitudo' er skide svært at udtale. Jeg synes bare det var SÅ flot et ord, med så flot betydning. Så undskyld for det! I daglig tale kommer jeg måske bare til at kalde det for styrketræning ;-) For det er faktisk dét, det er! Styrketræning af vores indre, træning af vores selvværd, træning af vores tro på os selv og træning af vores robusthed, så vi kan håndtere de udfordringer verdenen udsætter os for.....i børnehøjde!

Vi skal passe godt på vores rollinger. Er I godt klar over hvor vild verden er for dem? De bliver bombarderet med urimelige stimuli konstant, de skal hele tiden kunne være med på 'det nyeste', de skal også helst se ud på en bestemt måde og opføre sig på en bestemt måde, for at kunne være en del af fællesskabet. Fællesskabet skabt af jævnaldrende, som kæmper de samme kampe. Ikke sundt.

Børn i dag spiller sgu ikke rundbold længere. Eller jo, det gør de nok, men ikke på samme måde som for 20 år siden, hvor aktiviteterne på vejen, måske rundbold, nærmest var vigtigste redskab til social læring. Børnene på vejen, altså børn i alle aldre, samledes for at være sammen om den her aktivitet. Det var nærvær, fysisk aktivitet, respekt for hinanden, spejling i hinandens adfærd og læren deraf.

Overgange og læring opstod derfor på en mere naturlig måde end vi ser den i dag, hvor størstedelen af børns kontakt er digital. Det er også en verden som løber rigtig stærkt og udvikler sig virkelig hurtigt, og det kan betyde at det nogle gange kan være svært at nå og mærke efter i sin krop, hvad man i virkeligheden føler, og det kan føre til grænseoverskridelser....som fører til lavt selvværd.

Jeg bliver faktisk helt forpustet bare ved at skrive det til Jer! Shit (ja, undskyld mit franske!), jeg er glad for at jeg ikke er 12 år i dag. Jeg har en søster på den alder, og hendes telefon er nærmest limet til hendes hånd og den vibrerer konstant. Mine forældre må tage telefonen og lægge den i køkkenet om aftenen, ellers får min søster simpelthen ikke sovet nok. Og hvordan er det nu det er med søvn? Det er livsnødvendigt! Kan I godt fornemme hvor jeg vil hen?

Vi bliver nød til at lære vores børn at finde fodfæste i den her verden, for den er kommet for at blive. Vi må ikke bare tage det for gode varer og sige: "jamen det er jo sådan det er med ungdommen i dag med deres ipads og apps" - ja, det er det, men kun hvis de kan styre det, og hvordan skal de kunne det, hvis vi ikke lære dem det?
Og ved at have fokus på deres selvværd og sunde udvikling, som vi har på forløbet, kan vi hjælpe dem til at blive stærke individer, som selv kan mærke når telefonen skal lægges væk, når de skal sige fra overfor mobning, når de skal sige 'nej' til noget de mener ikke er okay.....faktisk, så drejer det sig om at vi skal passe godt på dem, så de kan passe godt på sig selv.

Så Fortitudo er meget mere end svært at udtale :-)